13 Ocak 2014 Pazartesi

Pavlova

Günler günleri kovalıyor, zaman sanki bir başka hızda akıyordu. Dışarda köpekler havlıyordu ve sis kaplamıştı gökyüzünü. Antika pazarından aldığı güneş gözlüğünü kullanmak için uygun birgün değildi. Giyindi. Kedilerini besledi sessizce. Pantolonun paçalarını tüy içinde bırakmışlardı birkaç dakika içinde. Görüşmeye bu şekilde gidemezdi. Ama temizlemekte istemedi. Ben buyum dedi. Kedi sevdalısı. Ve kedilerinin teşekkürü paçalarında arabasına bindi. Camını araladı, radyoyu açtı. Derin bir nefes aldı. Sisleri yara yara ilerlerken yeniden düşündü. Sıcak çay hayal etti, ve sonra kendini, tuvalinin başında… Şimdi nasıl yapacaktı yeniden 9-5 çalışmayı. Ne kadar basit bir hayat istiyordu oysa ki! Görüşmemeyi tercih etti. Hayallerini ertelemedi. Evine, kedilerine döndü. Beş kuruşa yazdığı sanat dergisine, tuvallerine ve çevirilerine…
Dışarda köpekler havlıyordu, elinde bir fincan çay vardı…

Mutluluğu basit zevklerde arayın, basit bir hayat yaşayın, basit düşünün  

Evet, İrmik hanım'dan yine hafif, glutensiz, kolay bir tarif…
Görüntüsü enfes!
Biliyorum çilek zamansız ama bazen kızımın itirazlarına karşı gelemiyorum ne yapayım?…


“Pavlova” ismi ünlü Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova’dan geliyormuş.
 


Zamanının en önemli balerinlerinden biri sayılan Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkmış. Bu ziyaret Yeni Zelanda’da ‘yılın olayı’ sayılırmış. Rivayete gore, “Dansetmiyor, adeta uçuyor… ” denilen Pavlova’nın şerefine kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak istemiş. Balerinin bembeyaz tütüsünden etkilenen şef, bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmaya karar vermiş. 

Tütünün ana şeklini, tatlının ‘Fransız Bezesi’ne benzeyen tabanı oluşturur. Üzerindeki krem şanti katı ise tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder.

Gerekli Malzemeler
4 yumurtanın akı
225 gram pdra şekeri
1 kaşık nişasta
1 kaşık üzüm sirkesi
bir çay kaşığı vanilya

200 gr. krema
20 gr. pudra şekeri
Çilek

Yapılışı ise şöyle;
Fırını 180 dereceye ısıtın...
4 yumurtanın akını mikserle köpürtün, ara ara pudra şekerinden ilave edin.


İyice sıkı kıvam alınca nişastayı ve sirkeyi ekleyin. Kısacık karıştırın yeniden. Kaşıktan akmaz kıvama gelinceye dek çırpın.



Yağlı kağıt serili fırın tepsisine bir spatula yardımıyla 18-20 cm civarı bir çember şeklinde akları yayın.
Kalınlığıda 2 parmak kadar olsun.

Fırını 120 dereceye düşürün ve yaklaşık1 buçuk saat pişirin.
Vaktiniz var ise fırını kapatın ve bir gece fırın içinde bekletin.

Servis öncesi, soğutulmuş kremayı mikserle şanti kıvamına getirin.

Bezenin üzerine yayın, en üstüne de çilekleri dilediğiniz gibi dizin. Pudra şekeri eleyip dilim dilim servis edin.