8 Mayıs 2013 Çarşamba

Helatiye

Hadi Osmanlı tatlılarına bir sıçrayış yapalım.
Geçen haftasonu Asitane restoranta gittiğimde kendini yeniden bana hatırlatan Helatiye, damla sakızlı muhallebi ve gül suyu şerbeti ve meyvelerden oluşuyor.
Son derece hafif ve aroma dolu.
3 etapta hazırladığım bu tatlının yapımı yine kolay, yine olay...
Kariye camii'nin bitişiğinde yer alan Asitane'de kış menüsünün lezzetlerini son gününde yakaladık. Eğer kutlama ve özel günler için bir lokanta arayışındaysanız yaz menüsü ve enfes bahçesiyle sizi bekliyor olacak Asitane...


Gelelim tatlımıza;

Yaklaşık 8 kase için gerekli olan malzemeler
Muhallebi için
400 ml su
200 ml süt
75 gr. şeker
75 gr. nişasta
2 parça damla sakızı





Şurup için
250 ml su 
125 gr. şeker
1 yemek kaşığı gül suyu








Meyve karışımı için:
dilediğiniz meyveyi seçebilirsiniz. Ben kavun, armut, portakal, nar ve çilek kullandım.

Muhallebinin yapılışı 
Suyun 100 ml si ile nişastayı bir kasede çözün
Süt ve kalan 300 ml suyu bir tencereye alın, şekeri ekleyin, kaynayınca hızla karıştırarak nişastayı ekleyin, bir taşım kaynatın. Havanda dövdüğünüz damla sakızını ilave edin ve iyice eritin.
Muhallebiyi dökeceğiniz kabı suyla çalkalayın ki muhallebi yapışmasın.
Soğuyunca buzdolabında donmaya bırakın.


Şurubun yapılışı
Su ve şekeri kaynatın, iyice soğuduktan sonra gülsuyunu ekleyin.

Meyve karışımı için
Tüm meyveleri dilediğiniz miktarlarda küp küp doğrayın.


Helatiye için servis kasesine veya bardaklara küp küp kestiğiniz muhallebiden, meyvelerden ve en son her servis için yaklaşık 4-5 kaşık şurup ilave edin.





En rahat koltuğunuza oturun, ayaklarınızı uzatın ve gözlerinizi kapatarak afiyetle yiyin.