14 Mayıs 2013 Salı

Ahududulu kek - 100.tarif

Ağız tadı pek yok şu günlerde memlekette malesef, biliyorum. Görebildiklerimiz duyabildiklerimiz bile bizleri dehşete düşürüyor çoğu zaman. Ne sevincimiz sevinç, ne hüznümüz hüzün. Tüm bu sıkıntıların içinde birşeyler üretmek için çalışmak durumunda olanların işi pek zor. Yaratıcılığı tetikleyen duygu durumları bozuk olunca nasıl neticeler verecek merakla bekliyorum. Ressamın tuvaline nasıl yansıyacak, mimarın çizgisini nasıl etkileyecek, yazarı nasıl dolduracak? En zoru ağız tadı avcılarının, şeflerin işi bence.
Ağız tadıyla yeme zevkinden mahrum edildiğimiz bugünlerde, yine de herşeye rağmen yemek zorunda olan insanoğlunun önüne yemek koymak ne zor!
Tatlı? Herşeyi belki bir anlığına da olsa unutturan tat o! Ama unutmak değil çözüm, bunu artık her aklı selim biliyor.

Kısa bir mola diyelim sıkıntılara ve tatsız geçen anneler gününde annem ve kızım için yaptığım keke geçelim.
Bu arada İrmik Hanım blog hayatına başladığından bu yana tam 100 tarif paylaşmış sizlerle...Dile kolay...
Hepsini özenerek hazırladım sizler için. Aklımda hayallerle, kimi zaman gecenin bir yarısı kimi zaman sabahın bi köründe. Severek severek ve elbette sevilerek. İrmik Hanım Facebook grubunda 600'ü geçkin üye var tatlılarımı izleyen. Teşekkür ediyorum bu vesile ile her birinize ayrı ayrı.

Elinizde ne meyve varsa onunla yapabileceğiniz esnek bir kek tarifidir vereceğim...

6 kişilik
Gerekli malzemeler
100 gr tereyağı
200 gr un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
3 yumurta
180 gr şeker
çubuk veya sıvı vanilya
2 kaşık portakal likörü

200 gram dondurulmuş ahududu
2 avuç file badem
Kek kalıbı, yağlanmış unlanmış

Yapılışı:
Tereyağını kısık ateşte eritin.
Bir kasede tüm kuru malzemeleri birleştirin. Mümkünse elekten geçirin.Bir kenara alın.
3 yumurtayı mikserle biraz köpürtün, sonra azar azar şekeri ekleyin ve yumurtalar iyice beyazlayıncaya kadar yaklaşık 6 dakika çırpın.

Fırını 180 dereceye ısıtın.

Yumurtaya önce yağı sonra unlu karışımı yedirin. Ben portakal likörü ekledim. Keklere çok yakıştırıyorum. Eklemeden de yapılabilir.
Sonra karışımın üzerini streç filmle kaplayıp dolapta bir yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
Bu karışımı önceden hazırlayıp misafir gelmeden önce fırınlarsanız ılık ılık servis edebilirsiniz.



Kek kalıbımıza önce karışımın yarısını sonra meveleri ve bademleri sonra kalan yarısını boca ediyoruz ve üzerini düzlüyoruz. 







Ben yine erimeyen şekerlerimle süsledim. Parlak görünmesi için yumurta ile cilalayabilirsiniz. Ben unutmuşum...



Yaklaşık 35 dakika pişirmeniz yeterli.
Yumuşacık bir kek tarifi, arada meyvelerin ekşiliği ve bir fincan kahve ile öneriyorum.



Oda sıcaklığında ve hava almayacak şekilde sakladığınızda 2-3 gün içinde tüketebilirsiniz.