2 Aralık 2012 Pazar

Elmalı Armutlu Un Ufak

Bayanlar baylar,
Az sonra okuyacağınız tatlı tarifinin en zor kısmı elma ve armutları soymak. Sonrasında kesmek, doğramak ve karıştırmak işin esası...
Özgürce gerçekleştireceğiniz bir tatlı...
En önce fırını 175 dereceye ayarlıyorsunuz.
Dilediğiniz büyüklükte, fırına girebilen bir fırın kabının tabanını kaplayacak kadar elma armut doğruyorsunuz. Kuşbaşı büyüklüğünde kestiğiniz meyvelerin üzerine yarım limonu sıkıyor ve iyice meyvelerle karıştırıyorsunuz. Bu işlem meyvelerin kararmasını önleyecektir. Artan limonu atmıyorsunuz. Gece yatarken parmak ve ellerinize sürüyorsunuz. Elleriniz pamuk gibi oluyor...
Sonra meyvelerin üzerine tamamen göz kararı toz şeker serpiyorsunuz...
Ayrı bir kasede 3-4 kaşığı tereyağına iki avuç kadar un, varsa biraz toz badem veya toz fındık ve biraz daha şeker, bir az tarçın ekleyip, parmak uçlarıyla kumlama yapıyoruz. Yani tüm malzemeleri hamur gibi bir bütün değil de topaklanacak şekilde birleştiriyoruz. Tereyağı unla birleşene kadar. İngilizcesi crumble olan bu karışımın türkçesini un ufak diyorum ben.
Meyvelerin üstünü kabaca bu un ufak hamurla kaplıyoruz.



Yaklaşık 30 dakika fırınlıyoruz. Topaklar hafif kızarınca ve mutfağı tarçın kokusu kaplayınca fırın kapağını açalım ve meyvelere bıçak batıralım. Ucu rahatlıkla giriyorsa meyveler pişmiş demektir.
Bu da tatlının piştiğini bize haber verir.

Pazar sabahları için ideal, çocuklar için enfes, kahveciler için mükemmel bir tat...
Afiyet olsun...