17 Ağustos 2012 Cuma

Yaz meyveli Brulee Tart

Yazın en renkli meyvelerini dolduruyorsunuz tart hamuruna, üstüne sütle enfes bir krema döküp pişiriyorsunuz.
Hiç vakit kaybetmeyin hemen deneyin tatlıseverler...
Bu ölçüler 4 ufak tartolet kalıbı veya standart boy yani yaklaşık 24 cm. çaplı yuvarlak tart kalıbı için ideal.
Gerekli malzemeler:
Tart hamuru için:
2 su bardağı un
bir tutam tuz
3 yemek kaşığı badem unu
3 yemek kaşığı ince çekilmiş tozşeker
150 gram küp küp tereyağı
1 normal boy yumurta
Krem için:
300 ml. süt
3 yumurta
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
1/4 su bardağı şeker
yarım paket vanilya
225 gram yaz meyvesi
ben dondurulmuş tüm meyvelerimden koydum
(frenk üzümü, ahududu, vişne, yaban mersini)
üzeri için ekstra 1/4 su bardağı esmer şeker veya pudra şekeri




Yapılışı:
Önce hamuru hazırlayalım.
Kuru malzemelerin tümünü unufak oluncaya kadar parmaklarımızla karıştıralım. En son yumurtayı ekleyelim.Yumuşak bir hamur olana dek yoğuralım ve buzdolabında dinlenmeye bırakalım. Bu sırada tart kalıbını ve kremayı hazırlayalım.
Fırını 200 dereceye ayarlayalım.
Krema için sütü ısıtalım. Yumurtaları şekerle elde çırpalım. Vanilyayı, nişastayı ekleyelim. Isınan sütten bir parça yumurtaya döküp çırpıcıyla sürekli karıştıralım. Yumurtaları bu şekilde hafifçe ısıtmış olacağız. Sonra karışımın tümünü süte ekleyelim. Yine sürekli karıştırarak kremayı iyice ısıtalım. Yoğunlaşınca ateşten alalım. DİKKAT... Kaynatmayalım...Kremamız hazır. Üzerini streç filmle kaplayalım ki kabuklanmasın. Kremayla arasında boşluk kalmasın.

Tart kalıbını hazırlayalım.
Unlu tezgahta hamuru kalıp genişliğinde açalım ve tabanına ve kenarlarına doğru yayalım. Tabanını çatalla bolca deldikten sonra alt üst programda 10 dakika kadar içi boş şekilde pişirelim. 

Hafiften kızarınca fırından alalım ve soğumaya bırakalım.
Sonra içine meyvelerle dolduralım bence en zevkli kısım bu.
Üzerine kremayı dökelim. En üstüne de esmer şekerden serpelim.
Fırını ızgara programına alalım ve yaklaşık 15 dakika sürekli gözlemleyerek pişirelim.
Şeker eriyip iyice karamelize olunca tartımız hazır demektir. Tıpkı krem brule gibi. Ama çok daha renkli...

Ayrıca 17 Ağustos depreminde kaybettiğimiz insanlarımızı da rahmetle anıyorum ve şimdiden hepinize iyi bayramlar diliyorum. 

Hep güzel haberler duymanız ümidiyle...



Hiç yorum yok: