18 Mayıs 2010 Salı

Yoğurtlu ve yeşil limonlu kek

Yeşil limonu hep soğuk yaz gecelerinde kokteylleri şenlendiren bir meyve olarak biliyordum. Elimden düşmeyen meyveli tatlı kitabımda yeşil limonla yapılan bu tarifi bulunca hemen kuzenim Tuba ve teyzem için denemeye karar verdim. Böyle hafif ve lezzetli kekleri severler diye düşündüm. Yeşil limonu kestiğiniz anda burnunuza son derece farklı bir koku geliyor, çok limonumsu ama sanki daha baharatlı. Enfes bir koku, tarifsiz...Büyük marketlerde bulabilirsiniz. Yoğurt olarakda probiyotik yoğurtlardan kullanıyorsunuz. Aralarda çikolata notaları var. Üstelik bu tarifte hiç yağ yok, tam bir hafiflik şöleni. Yumuşacık ve köpüksü...

Fransızlar da bu tarife Délicieux adını vermişler. Yani lezzetli...

YOĞURTLU VE YEŞİL LİMONLU KEK

Malzemeler:
2 yeşil limonun suyu, birinin rendesi
2 kutu probiyotik yoğurt
4 yumurta
1 tutam tuz
150 gram şeker
1 paket şekerli vanilya
75 gram un
75 gram nişasta
Yarım paket kabartma tozu
50 gram damla çikolata

Fransızlar kek yaparken yumurtanın sarılarına ve aklarına ayrı ayrı işlemler uyguladıktan sonunda birleştirerek, kekin hem daha yumuşak hem de daha kabarık olmasını sağlıyorlar.
Bu tarifte de öyle, ama öncelikle bir kasede limon suyu, kabuğu ve yoğurtları karıştıralım.
4 yumurtanın akı ile sarısını ayıralım. Sarıları yoğurt, şekerin 100 gramı, vanilyaya karıştıralım ve mikserde beyazlaşıncaya kadar yaklaşık 6 dakika çırpalım.
Bir başka kasede un, nişasta, kabartma tozunu karıştıralım.
Sarıların olduğu karışıma eleyelim ve nazikçe karıştıralım.
Fırını 180 dereceye ayarlayalım.
Sıra geldi aklara. Bir tutam tuzla kar gibi çırpalım. Sonra kalan 50 gram şekerle iyice sert form alana kadar biraz daha çırpalım. Sarılara ekleyelim. Yine çok nazikçe birbirine karıştıralım.


Damla çikolataları ekleyelim.


Kalıbımızı yağlayıp, unlayalım. Karışımı döküp 30 dakika kadar pişirelim. Fırından alınca 10 dakika kadar dinlendirip ondan sonra kalıptan çıkarın ve ılık servis edin.


Hiç yorum yok: